Succesvolle SEO: Versterk jouw Google zichtbaarheid

Dit artikel, oorspronkelijk afkomstig van mijn voormalige bedrijf VOS Strategy, werd voor het eerst gepubliceerd op 22.06.2020. Deze geüpdatete versie is aangepast aan de aanbiedingen binnen het domein van Transformatiecoach Laura – versie 2.0

De geheime ingrediënten voor het veroveren van Google’s aandacht zijn SEO en SEA. Een florerende, zichtbare website draait niet alleen om esthetiek; het gaat om SEO, oftewel Zoekmachineoptimalisatie. En als je nog een stap verder wilt gaan, voeg je een vleugje SEA toe: Zoekmachine adverteren.

Misschien ben je bekend met dit scenario: je hebt een prachtige website gebouwd of laten bouwen en wacht vol verwachting op bezoekers. Meer klanten, opdrachten, verkopen, interesse en interactie zouden nu vanzelf moeten komen, toch? Maar na enkele dagen, of zelfs weken, zijn de resultaten eigenlijk behoorlijk teleurstellend. Hoe kan dat? Je hebt toch een fantastische website die wereldwijd toegankelijk zou moeten zijn? Je veronderstelling is begrijpelijk, maar helaas komt het niet helemaal overeen met de realiteit.

Geen paniek! Ik zal je uitleggen hoe je kunt schitteren op Google. Laten we beginnen met SEO, omdat dit de eerste stap is op weg naar online zichtbaarheid, die je verder brengt dan alleen de bezoekers die je naar je site verwijst. Laat Google het zware werk doen – dat is veel gemakkelijker!

Begrijpen van SEO: de basis uitgelegd

SEO staat voor Zoekmachineoptimalisatie, een term die in de digitale wereld geen introductie behoeft. In eenvoudige bewoordingen draait het om het optimaliseren van je website voor trefwoorden, zodat Google begrijpt waar je site over gaat en gebruikers die specifieke termen zoeken naar je pagina kan verwijzen. Klinkt eenvoudig, toch?

SEO Ontleed: eenvoudig uitgelegd

Stel je Google voor als een enorme bibliotheek vol met talloze boeken. In dit voorbeeld vertegenwoordigen boeken de websites.
Om lezers het juiste boek te laten vinden, heeft de bibliotheek een uitgebreid systeem met informatie over elk boek in de collectie. Dit omvat het hoofdonderwerp, hoofdstukken en sub-informatie.

Google maakt gebruik van “bibliothecarissen” (in dit geval bots) om de inhoud van deze “boeken” te scannen, analyseren en te categoriseren. Deze informatie helpt Google bij het matchen van zoekopdrachten met de juiste websites. Website-creators leveren deze informatie aan via verschillende methoden.

Begrijp je het tot nu toe?

Begrijp je het nog niet helemaal? Lees dan zeker even verder… OF: overweeg het geweldig Academy A La Carte product: A-la-Carte | Website (skillba.com). Inclusief de do’s and dont’s voor de opbouw van een stevige webiste én het instellen van SEO.

Omarm het SEO avontuur

Geweldig, maar hoe doe ik dat met SEO?

Helaas zit er meer achter SEO dan je op het eerste gezicht zou denken. Veel website-eigenaren zijn zich hiervan niet bewust. Dat is jammer, want de meeste websites worden gemaakt met de intentie om inkomen te vergroten, meer projecten binnen te halen en de verkoop te stimuleren.

Geen zorgen, ik sta voor je klaar. Hieronder vind je een lijst met belangrijke tips om je SEO in de goede richting te sturen.

Om je website hoger te laten scoren in Google’s zoekresultaten, begin je met de volgende stappen:

STAP 1. Gebruik de Juiste Trefwoorden

Verplaats jezelf in de schoenen van de gebruiker. Wat zou jij intypen bij het zoeken naar een specifiek onderwerp? Als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in vossen, zou je kunnen zoeken naar “Wat is een vos?” Hoe specifieker je wordt, hoe beter Google begrijpt waar je naar op zoek bent. Pas deze aanpak toe op je website. Zorg ervoor dat de domeinnaam van je website, vooral de homepage, concrete trefwoorden bevat. Consistentie is essentieel.

STAP 2. Schrijf duidelijke content

De inhoud die je creëert is essentieel voor bots om te scannen. Zoals eerder vermeld, helpen H1- en H2-tags (koptags) bij het structureren van je inhoud. Gebruik deze tags om hoofdonderwerpen en subonderwerpen te benadrukken. Herhaal relevante trefwoorden in subkoppen (H2) en maak ze vetgedrukt in de volgende tekst. Dit helpt Google om de belangrijkste thema’s van je pagina te begrijpen.

STAP 3. Maak het beknopt en boeiend

Mensen scannen meestal in plaats van volledig te lezen. Google doet hetzelfde. Zorg ervoor dat je tekst beknopt, boeiend en gemakkelijk te scannen is. Houd alinea’s kort, strevend naar maximaal vijf regels per alinea. Plaats de essentiële inhoud aan het begin van elke alinea om de aandacht vast te houden.

STAP 4. Leg effectieve links

Linkbuilding is essentieel voor verbeterde zichtbaarheid. Bouw interne links om gebruikers naar relevante pagina’s te leiden en moedig anderen aan om externe links naar je site te plaatsen. Vermijd echter het overbelasten van je site met spammy links, want Google kan je hiervoor straffen.

STAP 5. Gebruik META-Tags

META-tags zijn belangrijk voor zoekmachines om de structuur van je site te begrijpen. Meta Title- en Meta Description-tags helpen Google de inhoud van je pagina te begrijpen. Plugins zoals “Yoast SEO” in WordPress vereenvoudigen dit proces. Je kunt deze tags ook rechtstreeks in de paginakop invoegen. Voor verdere begeleiding, raadpleeg SEO-experts.

STAP 6. Optimaliseer afbeeldingen

Afbeeldingen verfraaien je website, maar ze hebben beschrijvende tekst nodig voor begrip door bots. Optimaliseer afbeeldingen door alternatieve tekst, relevante titels en beknopte beschrijvingen toe te voegen. Dit verbetert zowel de gebruikerservaring als zoekmachineoptimalisatie.

Meester worden in SEO kan uitdagend zijn, maar het is absoluut de moeite waard. Als je de voorkeur geeft aan een hands-off benadering, zoek dan een capabele SEO-expert om je te begeleiden. Hoewel het een investering is, zal de verbeterde Google-ranking en zichtbaarheid waarschijnlijk opwegen tegen de kosten.

De weg naar zoekmachineadvertenties

Het onderscheid tussen SEO en SEA is van belang. SEO genereert organisch verkeer naar je website, terwijl SEA, of Zoekmachineadvertenties, betaalde zoekresultaten omvat. SEO vormt de basis, terwijl SEA resultaten versnelt via betaalde advertentiecampagnes.

Voor optimale resultaten is een goed geoptimaliseerde website vaak voldoende. Als je echter sneller resultaten wilt, overweeg dan Google-advertenties. Hiermee verschijn je bovenaan de zoekresultaten. Als je meer wilt weten over aoekmachineadvertenties, kun je twee dingen doen:

  1. Investeer in de Academy A La Carte training: Sales & Adverteren
  2. Investeer in de Academy A La Carte training: Website

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *